Menjemput Traffic di Puncak

Dan akhirnya rencana kami untuk berakhir pekan bersama terlaksana!! Being a risk-taker by deciding to drive to a well-known traffic road to Puncak Bogor was the thing I couldn’t even believe I did. Hahahahah I knoooow..!! But the thing is…It’s just a matter of the state of mind -so they say- and it’s true! I do believe that. I just prepared by telling myself that I would face a very bad traffic and that’s OK.

It was my longest standstill driving EVER!!! But, surprise…surprise… We just laughed and laughed…and sang. I couldn’t believe that I didn’t even swear for once!! Hahahaha Yep! It’s a BIG achievement that I didn’t swear and got angry in a bad traffic :p

My prime goal to go to Puncak was to do paragliding and let my friends also experience the excitement. And we made it!! They liked it!!

Paragliding - Puncak, Bogor

Paragliding – Puncak, Bogor

We didn’t do much, really…

We did paragliding for about only 15 mins max in the air. It was great to have it with different companions as it turned up having different story and silly things going on. The three of us was kinda a good fit together! Agnes with her loud and super energy by all means, myself with my emotional management, and Reza with his alert and calmness had brought our mixture personality become sort of balanced.

Agnes would not have herself stop talking about…well…EVERYTHING! She would come up with anything at all we passed or….ANYTHING, really! Man! What’s in her head???! Hahahaha

Reza would just smiled and responded with short replies but sometimes could really shut Agnes up! Hahahaha!!! :D And of course… She would find herself back with something…else.

It was a short trip and quite exhausted one, but was worth it to make an escape from the week!!

Dan menyebabkan opini yang menghembuskan gossip kembali..hahahhaha!!

IMG_0886

Cisarua-Bogor, 13th June 2015

Niat baik HARUS diperjuangkan!!
Sayang ktp ane dah mutasi tangerang, tapiii… Bukan berarti gak bisa spread the words kan…!
Sekali lagi People’s Power is needed! 💪🏼💪🏼😃
#temanAhok – with Willy and Revana

View on Path

Animal Abused – What Can WE do??!

Those issues of animal trafficking and poaching, I’m sure it’s not new to anyone who read this, me neither. I know it’s wrong…and that people are doing it because of economic reasons and greediness of course. But I never researched for information about it until a month ago when I was mentoring some 5 graders for their exhibition purposes.

It was a learning journey for myself too, finding out about what PEOPLE/HUMANs have done to the animals they trafficked. And during the Exhibition Day, apart from the thrilled feeling and proud of my students how much they articulated their learnings, I also felt so sad finding more facts about how PEOPLE abuse the animals…and I still do feel sad about it as today a relative shared her son’s new pet, which in my opinion would have been better for it to be let in its own habitat in the wild.  

Theen… it came to my intention to share some facts, which again I am SURE most all of us have already known, but let just have a look as a reminder before we decide to act toward animals…

 Humans: "Oooh..it's soo cute!" image taken from inilah.com

And to be able to give such a show…the monkey had to get through this 

Also check out this page for other protected primate, named slow loris. It’s so cute yet they re now endangered for it’s being poached for its venom or simply having it as a pet.

And many other animals had suffered from HUMANs greediness, namely parrots, kakatua, etc….to be trafficked or poached. Man has power, YES! Power to destroy and power to stop!

Having known the supply and demand theory, there won’t be supplies when there’s no demand, we all can STOP this by simply NOT buying animals that are not domestic animals as a pet and NOT watching monkey show -if there are still any on the street. 

Let’s share the PLANET in harmony…

NO DEMAND – NO SUPPLY! :) 

Pulau Seram yang Ramah

DSCN0689 DSCN0753

Jurnal perjalanan ini sudah basi sebenarnya, ibarat nasi mungkin bukan lagi menjadi bubur tapi sudah berubah bentuk jadi nasi aking atau bahkan rengginang!! Tumpukan tugas kuliah dan kerjaan terlalu galak dan otoriter mengatur kiblat ketikan laptop saya :p

Howeva…I somehow can escape from them for awhile today! So here I am…

Tujuan sharing perjalanan disini bukan semata agar saya gak lupa tempat, pengalaman, kejadian-kejadian dari yang gila serunya sampai yang gila menyedihkannya bahkan gila menyebalkannya, tapi juga ingin meramaikan pilihan bacaan ketika seseorang googling tentang Indonesia. Yes! simply because I love Indonesia!! Loves all its curves and all its edges, all its perfects imperfections! ;)

Nah! tempat berikut ini adalah salah satu ikon kesempurnaan alam Indonesia! Ambon!! The city of music…tagline itu yang kami jumpai tak jauh dari Bandara Pattimura, terpampang besar pada tembok di bahu jalan dibibir pantai yang kami susuri selama kurang lebih 30 menit menuju pusat kota. Beruntung kami tidak menuruti usulan abang-abang ojek di bandara yang bilang, “Tidak jauh itu di jembatan sana, banyak kendaraan ke kota, hanya 1 km saja.” Normally, 1 km memang tidak jauh, tapi siang yang terik dan beban carrier tentu saja membuat usulan tadi jadi terdengar bagai siksaan. :p Kami pun memutuskan untuk menyewa 1 angkot dengan harga 250K (kalau tidak salah, mungkin nanti kalau dibaca sie bendahara akan dikonfirmasi heehehe). 

Anywaaaay…. Jangan nyari nyari referensi expense perjalanan, di blog ini yah..hehehe 

Ambon Manise

Formasi Trip kali ini: belakang ki-ka: TJ dan Andrew, Tengah ki-ka: Dian, Jo dan Vine Depan ki-ka: Dori, Me dan Keket

They are only TWO main points I want to share. First, Ambon adalah kota yang ramah. Friendly in term of hospitality of the people. Ketika kita mencari informasi bagaimana kita ke suatu tempat berdasarkan referensi yang kita baca, orang setempat yang kita tanyai selalu kemudian menunjukkan arah, lalu menyetop angkot yang harus kita naiki dan sekaligus berpesan pada sopir dimana harus menurunkan kami! Kali lain kami bahkan diseberangkan dengan tatapan khawatir kami mengambil arah yang salah… ini mungkin dipengaruhi pajangan tampang-tampang kucel dan tatapan penuh tanya hahahha!! Keramahan warga Ambon gak ada apa-apanya dengan suguhan kekerabatan yang ditawarkan warga Pulau Seram atau tepatnya di Kampung Sawai. Meskipupn namanya ‘seram’ tapi penduduk disana adalah yang teramah yang pernah saya temui. 

Secondly, Makanan disana enak-enak!!! bahkan makanan pinggir jalan (kan bekpekeeer….makannya juga ngemper ;p) yang cumi sebiji bisa sepiring luber and dimakan bedua tetep gak mampu ngabisin! sampe ikan bakar dimasak entah apa…yang pasti ludes dalam sekejap mate!! HAHA..

Thirdly, the view is freakin’ awesome of course!! Simak nih.. cuplikan hasil jepretan-jepretan ane dkk..

Pattimura Airport, Ambon

As we reached Pattimura Airport, Ambon :D

Perayaan Maulid Nabi Muhammad di Kampung Sawai, Ambon

Pesta Perayaan Maulid NabiMuhammad SAW. Penduduk Kampung Sawai membuat kolak durian. Kampung Sawai adalah penghasil durian bagi Ambon dan sekitarnya. Kami disambut dan diundang untuk menghadiri acara selamatan malam itu. So sweet….

Pada saat kami kesana kebetulan bertepatan dengan musim durian runtuh. Yup! You read it right! Literally! Biasanya kan cuma dengar kata-kata ini dalam kiasan yaaa… Tapi tidak kali ini, ketika kami diberitahu bahwa durian yang mereka ‘panen’ berasal dari hutan, kami tidak mengira cara me’manen’nya adalah denga menunggu buah itu runtuh! Dan bahwa pohon-pohon itu tumbuh liar di hutan dan merupakan milik bersama warga desa IS interesting. Pemilik buah adalah siapapun yang menemukan atau yang sudah terlebih dahulu ‘ngapelin’ pohon duriannya. Kami beberapa kali sempat hampir terkena runtuhan buah berduri itu (nyaris bonyok kepala kita :P) selama kami trekking di hutan.

Peaceful spot - uphill

Berada di atas bukit, menjelang Maghrib. Bercengkrama sambil mendengarkan ceramah dari kampung di bawah kami yang terdengar sayup-sayup.

DSCN0705

Menyusuri muara sungai… Hunting buaya yang lagi bejemur…

DSCN0719

Berkunjung ke pembuatan sagu di tepi sungai. Sooo goooeeey! :p

DSCN0897

Memasuki Hutan konservasi Manusela

DSCN0910 DSCN0920 DSCN0942 DSCN0982

Saat Berpisah

Paling kiri: bersama Bung Fabio, salah seorang guide yang banyak bercerita tentang kultur dan tradisi penduduk Sawai. Seorang kawan di tanah asing yang menjadikan kami saudara setanah air… I..N..D..O..N..E..S..I..A!

ngasoooo

Para Pendekar katanyaaah… ;p Setelah trekking session naik bukit, masuk gua, turun bukit, keluar hutan, lalu berjalan kurang lebih 20km… kayak gitu deh penampakannya!! HAhaha

IMG_8980

No meal time without durian!!! Ha!

IMG_8860

Durian Party timeeee!!! Nom…nom…nom…

Rie-

SAMPAI JUMPA in the next FRAME!!! Hasta La Vista!!

GOSH..!! Have I been sleeping for a year??!! 😜😜
The first 6 o’clock in 2015…
Wishing you all A HAPPY NEW YEAR!!🎶
So grateful for the passed lessons that life had given me…Thanks for those who took part in making my life colorful -even black is counted!😉
Now opening wide my arms to welcome more fruitful experience! More new people! More new places to explore! More love to share💃
Amin YRA 😃🙏

View on Path

Dialog Pasar Malam

Aku butuh tanganmu, ujarmu
Untuk apa?
Untuk menggenggamku, aku terlampau letih..
Lalu kuberikan keduanya
Dengan ragu…

Tanganku rapuh, ujarku
Mengapa?
Mereka pernah menggenggam terlalu erat
Lalu kau sodorkan tanganmu
Kusambut…ragu

Dan saling menggenggam

berbagi tanpa tujuan

hanya sebatas dialog pasar malam

melewati tiap episode permainan

berbagi tanpa tujuan

-hanya sebatas menikmati pasar malam

 

————————————–PoemPoet——————————-

In Memorial to My Dearest Grandma

My grandma from my mother side.. She passed away last week on Friday, 19th Sept 2014. I got the news on Saturday when I woke early in the morning getting ready for my class. Shocked but was anticipated that her time would come. She’d been sick for very long time as she got old. I didn’t have time to mourn as time wouldn’t stop for me for  just letting me contemplate and ‘seeing’ my granny in my ‘head’ before it becomes blur and gone. Until late at night when time allowed me to slow down and took me back years and years back then. Mbah Uti was a kind-hearted yet strong woman. So much to tell from the short time I had with her in my childhood. We moved far away from the town she lived that made it hard to visit. When I missed her I would find a radio channel that aired in Javanese. That would bring me back the memory being at my grandparents’ house. I felt like I can smell the air in the village, her voice talking to neighbor. Most of the time, I would left behind and stay longer in my grandparents’ house while my family went back home. I never got enough to be around my grandma. Until then we’re all grew up and had our own, so called, life. I am busy making my own life colors that my visits become once a year or even once in 2-3 years. However, she always waited with patience every time we told her we would visit her. She would then give her smile, hugs and kisses and started with reminding me how I always didn’t want my grandma to go back to her house every time she visited us when we were kids. Yes! that was like thousand years ago but it so sweet that she remembered me that way. -sobbing She would be ready with her special dish to welcome us, duck dishes, her specialty! I LOVE it…aaah I miss it.. I remember she would sit in her verandah waited for us and would spread her hands widely with sparkly eyes and big and sweet smile when we came… back then. She would talk to me using Javanese kromo inggil  just so I could speak the language. I tried to reply her as I could even though then she laughed and waved her hand to the air telling me that I said it wrong. She would give me a hug and taught me as far as I could go, but most of the time I would give up and whining asked her to speak in Indonesian instead. It is now becoming my goal that I will take seriously to learn kromo inggil that makes part of her stays with me. Rest in Peace Mbah Uti… Matur sembah nuwun sampun maringi the best of your life for us…

Mbah Uti with her smile :x

Mbah Uti with her smile, lots of love…